Lieve moeder met een chronisch zieke dochter,

Vanaf nu zal jij veel verschillende rollen op je gaan nemen: verpleegster, apotheker, beste vriendin, knuffel, boekhouder, handen-vasthouder (en zo kan ik nog wel even doorgaan). Maar de belangrijkste rol die jij altijd zal blijven houden is mama. Jij en je dochter zullen vanaf nu echt een team vormen.

Moedig je dochter aan om voor zichzelf op te komen, of het nu voor familie, vrienden, leraren, verpleegsters, artsen of zelfs vreemden is. Als je chronisch ziek bent is voor jezelf op komen zo belangrijk, deze vaardigheid zal ons echt helpen als we door het leven gaan.

We zullen goede en slechte dagen hebben. We zullen niet altijd in staat zijn om alles te doen wat we willen doen. Wees hier alsjeblieft niet gefrustreerd of boos over, dat zijn we namelijk zelf al.

Het is prima om in ontkenning te zijn, zowel voor jou als je dochter. Het is oké om soms te verlangen naar de dagen dat het leven net wat eenvoudiger was. De kans bestaat dat je leven enigszins op zijn kop is gezet door de ziekte van je dochter. Je rouwt om het verlies van het leven zoals je het kende en ontkenning is daar een onderdeel van. Wij zelf zitten waarschijnlijk ook een beetje in ontkenning.

Om je dochter te helpen haar ziekte te accepteren is het belangrijk dat jij het zelf accepteert. Dit hoeft niet te betekenen dat je helemaal oké bent met haar ziekte, het betekent dat je accepteert dat dit je leven is en dat het tijd is om je eigen geluk te creëren.

Jij en je dochter zullen helaas soms tegen vooroordelen aanlopen.
Maak ons ook duidelijk dat er mensen zijn die op een andere manier denken en soms vooroordelen zullen hebben, maar dat hun mening ons niet definieert.
Misschien krijg je te maken met oordelen van mensen die dichtbij jullie staan, degene die het meeste van jou en je dochter houden. Dat kan heel erg pijnlijk zijn, probeer deze mensen de situatie uit te leggen en hou hierbij altijd in je achterhoofd dat ze niet minder van jou of je dochter houden.

Wij zijn soms bang, jij bent soms bang daarom willen we graag weten dat je van ons houdt zodat we in deze tijd steun bij elkaar kunnen vinden.

Het komt echt goed met jou en ook met je dochter. Het leven zal misschien een beetje ingewikkeld worden. Het gaat waarschijnlijk niet meer helemaal worden zoals jij het je voorstelde. Maar dat is oké.

Ondanks dat ons leven misschien een beetje anders is, wil dat nog niet zeggen dat ons leven niet net zo speciaal kan zijn als dat van een ander.

Heel veel liefs,

Aniek

Share This